Toalete ca la carte
Două dintre cele șase puncte de interes ale Rotary International sunt furnizarea de apă curată, canalizare și igienă și sprijinirea educației.
Ce a însemnat Toalete ca la carte?
Proiectul a fost lansat în martie 2018. Am reușit să strângem bani pentru două „Toalete ca la carte”. Una dintre ele a fost finanțată de o companie internațională, iar celălaltă printr-un eveniment de strângere de fonduri (Swimathon) care a atras mult sprijin și atenție în crowdfunding din partea comunității locale. Prima toaletă a fost terminată în septembrie 2018, iar a doua în decembrie 2019.
„Toalete ca la carte” și-a propus să îmbunătățească condițiile sanitare în școlile din județul Bihor situate în mediul rural prin realizarea de noi toalete în clădirile școlilor sau modernizarea celor existente și racordarea acestora la sistemul de apă curentă.
Pentru a avea un impact pozitiv asupra acestora, Rotary International a lansat o provocare pentru câteva țări selectate, Programul WASH în școli. Cu toate că nu ne aflam în grupul selectat, Programul WASH în școli a fost o inspirație pentru noi în abordarea propriilor nevoi privind furnizarea de apă curată, salubritate și igienă și sprijinirea educației în județul Bihor, România.
Populația județului Bihor este de 618,453 de persoane, dintre care 48,58% locuiesc în zona rurală. În județul Bihor există 816 școli și grădinițe ce oferă educație unui număr de 76,424 de copii, dintre care 27,688 (36%) sunt în zona rurală. În 2018, un număr de 103 școli (13% din numărul total de școli a țării) nu au primit autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Bihor. Principalele motive au fost toaletele neadecvate sau starea proastă a acestora și lipsa conexiunii la apă.
Lipsa toaletelor adecvate și curate cu apă curentă provoacă o multitudine de afecțiuni în rândul elevilor și reduce rata de participare la ore. Astfel, numărul cazurilor de infecții virale precum hepatita A a crescut în mod substanțial.
Începând cu luna februarie a anului trecut au fost înregistrate 416 cazuri de boală, ceea ce înseamnă un nou caz în fiecare zi.
În momentul de față există focare de infecție în nouă localități din județ, iar cei mai afectați sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. Medicii dau vina pe lipsa de igienă, dar și pe condițiile în care trăiesc cei mici.
Sursă de finanțare:
- Donații financiare;
- Donații în natură (materiale de construcții / obiecte sanitare / forță de muncă);
- Crowdfunding.
DOMENIU: SANITAŢIE și IGIENĂ
VALOARE: 5.000-10.000 Euro / toaletă – $17.000
BENEFICIARI: elevi preșcolari și școlari din unităţile de învăţământ din mediul rural al judeţului Bihor
PARTENERI: Inspectoratul Școlar Judeţean Bihor și Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Bihor