fbpx

Toalete ca la carte

Contextul proiectului

Două dintre cele șase puncte de interes ale Rotary International sunt furnizarea de apă curată, canalizare și igienă și sprijinirea educației.

Pentru a avea un impact pozitiv asupra acestora, Rotary International a lansat ca o provocare pentru câteva țări selectate, Programul WASH în școli.

Cu toate că nu ne aflăm în grupul selectat, Programul WASH în școli a fost o inspirație pentru noi în abordarea propriilor nevoi privind furnizarea de apă curată, salubritate și igienă și sprijinirea educației în județul Bihor, România.

Populația județului Bihor este de 618,453 de persoane, dintre care 48,58% locuiesc în zona rurală. În județul Bihor există 816 școli și grădinițe ce oferă educație unui număr de 76,424 de copii, dintre care 27,688 (36%) sunt în zona rurală.

În 2018, un număr de 103 școli (13% din numărul total de școli a țării) nu au primit autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Bihor. Principalele motive au fost toaletele neadecvate sau starea proastă a acestora și lipsa conexiunii la apă.

Lipsa toaletelor adecvate și curate cu apă curentă provoacă o multitudine de afecțiuni în rândul elevilor și reduce rata de participare la ore. Astfel, numărul cazurilor de infecții virale precum hepatita A a crescut în mod substanțial.

Începând cu luna februarie a anului trecut au fost înregistrate 416 cazuri de boală, ceea ce înseamnă un nou caz în fiecare zi.

În momentul de față există focare de infecție în nouă localități din județ, iar cei mai afectați sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. Medicii dau vina pe lipsa de igienă, dar și pe condițiile în care trăiesc cei mici.

Descrierea proiectului

Proiectul „Toalete la carte” își propune să îmbunătățească condițiile sanitare în școlile din județul Bihor situate în mediul rural prin realizarea de noi toalete în clădirile școlilor sau modernizarea celor existente și racordarea acestora la sistemul de apă curentă.

Sursă de finanțare:

  • Donații financiare;
  • Donații în natură (materiale de construcții / obiecte sanitare / forță de muncă);
  • Crowdfunding.

Bugetul proiectului

Costul estimativ al amenajării unei toalete în clădirea școlii, modernizarea și racordarea acesteia la sistemul de apă curentă este de 10.000 USD. Necesarul financiar anual este de 20.000 USD, deoarece intenționăm să modernizăm 2 toalete / an.


Obiectivele proiectului

  • 8 toalete modernizate și racordate la apă curentă (2 toalete / an pentru următorii 4 ani);
  • Igienizare îmbunătățită pentru 1.200 de copii (300 de studenți / an).

Statusul proiectului

Proiectul a fost lansat în martie 2018, Luna „Apă și Igienă” în calendarul anual al activităților clubului Rotary. De atunci am reușit să strângem bani pentru două „Toalete la carte”. Unul este finanțat de o companie internațională, iar celălalt printr-un eveniment de strângere de fonduri (Swimathon) care a atras mult sprijin și atenție în crowdfunding din partea comunității locale. Prima toaletă a fost terminată în septembrie 2018, iar a doua în decembrie 2019.


DOMENIU: SANITAŢIE și IGIENĂ
VALOARE: 5.000-10.000 Euro / toaletă – $17.000
BENEFICIARI: elevi preșcolari și școlari din unităţile de învăţământ din mediul rural al judeţului Bihor
TIP PROIECT: ANUAL din 2018
PARTENERI: Inspectoratul Școlar Judeţean Bihor și Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Bihor

logo Rotary

Întâlnirile săptămânale au loc în zilele de Luni între 1900 - 2000


Informații

ASOCIAȚIA ROTARY CLUB ORADEA 1113

Sediul în Sat Sântion Nr. 343/C, Borș, jud. Bihor
CUI 34169250
Nr. Registru special Judecătoria Oradea 15/A/13.02.2015
Cont bancar RO18 INGB 0000 9999 1296 5316 – deschis la Unicredit Bank

2022 © ROTARY Club Oradea 1113 | Concept BetaEvents | Webdesign NOXMedia