fbpx

150.000 euro atrași în primul an de antreprenoriat social

În noiembrie 2015 ne-am propus să contribuim la readucerea la viață a unui sat autentic românesc din sudul județului Bihor – Colești.

Am și demarat acest proiect la finalul anului 2015, anul cartării clubului. Principala strategie a fost reactivarea economică, socială și turistică a satului prin acțiuni specifice de antreprenoriat social.

Amplasat pe un platou carstic din zona munților Codru Moma, neatins de agricultura modernă, satul Colești este o locație de un pitoresc inedit, cu oameni simpli și primitori.

Satul a intrat în atenția noastră după ce am aflat că în sat s-au mutat de ceva vreme două familii tinere care încearcă să reinventeze traiul la țară, să folosească exclusiv resurse locale naturale pentru a realiza produse culinare inedite.

A urmat un proces de branduire a conceptului turistic și culinar și susținerea tinerelor familii în promovare: un nume inedit – „Muma Codrului”, etichetare și ambalare profesională a produselor, prezență la târguri și workshop-uri locale de produse alimentare, pagină de Facebook, site, articole în presa locală – online, tv și presă scrisă. De asemenea, am susținut comunitatea locală prin donații de încălțăminte de iarnă și includerea satului în programul Rotary Oradea – 1000 de oameni fericiți (prin care toți locuitorii satului cu probleme de vedere au beneficiat de consult optometric și ochelari gratuiți).

În 2016, produsele Muma Codrului au reprezentat județul Bihor la târgul de la Viena din luna decembrie și din Varșovia, iar din luna septembrie, urmare a asocierii cu un investitor orădean, a fost demarată în Colești construcția unui restaurant și a unei linii de producție profesionale pentru aceste produse. Estimăm valoarea investiției la peste 150.000 de euro, scopul ei având o puternică latură socială – angrenarea gospodăriilor sătești și a oamenilor satului pentru a furniza materie primă și forță de muncă.

Ne așteptăm ca satul Colești să prospere ca urmare a acțiunilor RC Oradea 1113 și să devină un exemplu de bună practică pentru alte localități.

logo Rotary

Întâlnirile săptămânale au loc în zilele de Luni între 1900 - 2000


Informații

ASOCIAȚIA ROTARY CLUB ORADEA 1113

Sediul în Sat Sântion Nr. 343/C, Borș, jud. Bihor
CUI 34169250
Nr. Registru special Judecătoria Oradea 15/A/13.02.2015
Cont bancar RO18 INGB 0000 9999 1296 5316 – deschis la Unicredit Bank

2022 © ROTARY Club Oradea 1113 | Concept BetaEvents | Webdesign NOXMedia